Dlaczego nie należy zbierać grzybów samodzielnie?

Grzyby są smaczne i zdrowe – to fakt niezaprzeczalny. Na pewno warto je regularnie jadać. Rzecz jasna nie poleca się ich dzieciom, ale dorośli mogą cieszyć się ich smakiem nawet raz w tygodniu. Jednak jest też druga strona grzybów, wszak mogą być śmiertelnie niebezpieczne. Zatrucia zdarzają się co roku, a jednak nadal ludzi to nic nie nauczyło. Otóż jeżeli nie ma się dużego pojęcia o grzybach, to nie należy ich zbierać samodzielnie. Dlaczego?

Objawy zatrucia grzybami

Grzyby mają wiele zalet, wszak są źródłem doskonale przyswajalnego potasu, ale też innych składników odżywczych. Mają w sobie duże ilości białka, opóźniają proces starzenia się, a przy tym usprawniają pracę układu krążenia. Polecane są dla osób zmagających się z nadciśnieniem. Ale niestety, aby móc cieszyć się tymi zaletami, trzeba pozyskiwać jadalne grzyby. I tutaj niestety jest problem. Polacy mylą się na potęgę i niestety w najlepszym przypadku wiąże się to z niezbyt przyjemnym zatruciem pokarmowym. Ale tak się dzieje, gdy zjecie grzyby niejadalne. Zdecydowanie poważniejsza staje się sytuacja, gdy zje się grzyby trujące. Wtedy może dojść do uszkodzenia wątroby, ale też całego układu nerwowego i w rezultacie śmierci pnia mózgu. Co roku w Polsce hospitalizowanych jest kilkaset osób, na szczęście wiele z nich zatruwa się grzybami niejadalnymi, a więc konsekwencje dla ich zdrowia nie są takie poważne. Niestety nie wszyscy mają tyle szczęścia. Czas więc poznać objawy zatrucia grzybami. A są nimi silne nudności, mocne i wzmagające bóle brzucha, biegunka, potliwość, silne duszności, zaburzenia widzenia czy pobudzenie psychoruchowe. Objawy zależą od od tego jakiego grzyba człowiek zje, jednak w przypadku tych silnie trujących do zatrucia i śmierci może dojść nawet po zjedzeniu małej ilości. Niestety objawy mogą pojawić się nawet po 24 godzinach od zjedzenia grzybów, gdy już dojdzie do uszkodzenia narządów wewnętrznych.

Czytaj:  Dietetyk Kliniczny w Kielcach: Jakie Korzyści Przynosi Wizyta u Specjalisty?

Grzyby łatwo pomylić

Wiele osób zbiera grzyby. W sumie z jednej strony to zrozumiałe, wszak nie należą one do tanich produktów, ale z drugiej strony grzybiarzami są osoby, które zwyczajnie nie mają o tym dużego pojęcia bądź tylko wydaje im się, że mają. Wiele z nich chodzi po lesie z atlasem, a przecież to ryzykowanie własnym zdrowiem i życiem. W końcu jeżeli nie jest się ekspertem, to lepiej kupować grzyby w sprawdzonym źródle. Dodatkowo trzeba wiedzieć, że grzyby jadalne z trującymi bardzo łatwo jest pomylić. Najbardziej trujący jest muchomor sromotnikowy, którego spożycie aż dla połowy osób kończy się śmiercią. A najgorsze w tym wszystkim jest to, że sporo osób myli go z kanią czy też gąską zieloną.

Najbardziej trujący grzyb

Zawiera on alfa-amanitynę, czyli silną toksynę, która uszkadza bardzo szybko wątrobę. Pierwsze objawy pojawiają się zwykle po 8 godzinach i są to bardzo silne bóle brzucha, wymioty oraz obfita biegunka. I niestety potem następuje najgorsze, bo zatrucie czy raczej otrucie przechodzi w fazę uśpienia, czyli wydaje się, że już wszystko się poprawia, że objawy spowodowane były tylko i wyłącznie niestrawnością. A tak nie jest. Jeżeli jeszcze na tym etapie chory zgłosiłby się do lekarza, to jego szansa na życie jest większa. Po kilkunastogodzinnej poprawie, podczas, której wydaje się, że wszystko jest ok, dochodzi do żółtaczki, która świadczy o uszkodzeniu wątroby. Dochodzi też krwawienie z przewodu pokarmowego, a następnie dochodzi do zaburzeń świadomości, a często także śpiączki. Zgon następuje często po 4 dniach. Innym silnie trującym grzybem jest piestrzenica kasztanowata. W przypadku zatrucia nią objawy żołądkowo-jelitowe zazwyczaj mają mniejsze natężenie, ale niestety już po kilku godzinach rozpoczyna się proces uszkadzania wątroby. Dlatego też nie zaleca się zbierania grzybów na własną rękę. Zawsze warto kupować je w dobrym sklepie, gdzie można znaleźć najwyższej jakości borowika suszonego czy też kanie. Warto także zdawać sobie sprawę, że jeżeli jednak zbieracie grzyby, to macie prawo je sprawdzić w stacji sanitarno-epidemiologicznej, gdzie dyżury muszą pełnić grzyboznawcy lub klasyfikatorzy grzybów.

Czytaj:  Zapiekana grzybowa "palce lizać"- poznajcie nasz idealny przepis

Dobry sklep na miarę złota

Bezpieczeństwo jest najważniejsze. Dlatego na nim nie można oszczędzać. Zatem zamiast ryzykować lepiej zakupić grzyby u sprawdzonego sprzedawcy. Macie pewność, że takie grzyby Wam nie zaszkodzą, a wręcz przeciwnie będą dla Was zdrowe. Borowiki, kurki, kanie podgrzybki suszone zamów przez Internet – to takie proste, a pondto bezpieczne

​Piotr Kowalewski​
​Piotr Kowalewski​

Dietetyk kliniczny z 9-letnim doświadczeniem, absolwent Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Specjalizuje się w dietoterapii chorób metabolicznych oraz prowadzi warsztaty z zakresu zdrowego odżywiania. Publikuje artykuły na temat diety ketogenicznej i jej wpływu na zdrowie. Prywatnie biegacz maratończyk i entuzjasta kuchni roślinnej.​

Artykuły: 25

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *